Historien om Den himmelske freds plass (2:2) – Kampen om Hongkong

I 2014 og i 2019 ble Hongkongs gater forvandlet til en slagmark. Politi møtte demonstranter utstyrt med paraplyer, masker og krav om demokrati, med tåregass og arrestasjoner.

Hvert år siden 1989 har innbyggerne i Hongkong samlet seg i byens største park for å minnes massakren på Den himmelske freds plass, og siden 1997 har minnesmerket «Pillar of Shame» stått på universitetet i Hongkong.

Nå har kinesiske myndigheter, som de siste to tiårene har bestemt mer og mer i byen, satt en stopper for både folkets krav om demokrati, og for å minnes kampen til en tidligere generasjon studenter.

I denne episoden får du høre hva som skjedde da Hongkong ble overlevert fra koloniherren Storbritannia til Kina i 1997, om en brutt avtale om 50 år med «ett land, to systemer», om aktivisters kamp for en bedre framtid – og om en statue som ble fjernet fra en universitetscampus i nattens mulm og mørke.

Du hører Koen Wellens, som forsker og underviser om Kina ved Universitetet i Oslo, Linda Wong, som var studentaktivist på 90-tallet, Glacier Kwong, som var aktiv i paraplyrevolusjonen i 2014 og nå er demokratiforkjemper fra selvpålagt eksil, og Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo.

Episoden er laget av Mari Lilleslåtten.

Les mer på uio.no