English version of this page

Alma Mater

Et bilde p? det n?rende universitetet

Lytt til teksten:


Sammen med maleriene Solen og Historien, er Edvard Munchs Alma Mater et av hovedverkene i Universitetets aula.

Alma Mater uttrykker selve universitetet. Det trekker linjer tilbake til Universitetet i Bologna, grunnlagt i 1088, som opprinnelig het Alma Mater Studiorum.

Kvinnen i maleriet gir assosiasjoner til Maria Lactans – den ammende Madonna. Dette er et kjent motiv i kunsthistorien. Hos Munch brukes det ikke religi?st, men som et symbol for videref?ring av kunnskap og visdom.

Barna i bildet utforsker verden; de er sm? forskere. I dialog med Historien p? motsatt side av Aula-rommet, fremstiller Alma Mater akademia som en stor familie gjennom generasjoner.

?Alma Mater er fremdeles alma mater, men kan oss? bety Moder jord – Det er symbol p? de mer ydre grenser af videnskaben… Hun gir videnskabens melk”.
– Edvard Munch

Verksinformasjon

  • Teknikk og materiale: Olje p? lerret
  • Datering: 1916 (1915-1916)
  • M?l: 455  x 1160 cm
  • Woll: 1220
  • UiO.K.: 01405

Edvard Munchs aulamalerier

Utsmykkingen av Universitetets aula i Oslo var blant Edvard Munchs mest langvarige kunstprosjekter, og et prestisjefylt og omdiskutert oppdrag i sin tid.

De 11 bildene er de eneste ekspresjonistiske monumentale maleriene som er bevart i sin opprinnelige kontekst. Motivene tar for seg universitetets virksomhet og historie, opplysning og de store, evige krefter.

Aulamaleriene er en del av UiOs kunstsamling.

Mer om historien bak aulamaleriene