KULH4013 V?r 2011 Folkeeventyrets forhistorier

Om emnet

Siden Jørgen Moes innledning til Norske Folkeeventyr (1852, heretter NF) har folkeeventyret vært en “klassisk” undersøkelsesgjenstand i norsk folkloristikk og kulturhistorie. I senere tid har imidlertid eventyret i mindre grad vært i fokus, mens forskning på folkloristikkens og kulturhistoriens egen historie har dominert. Ikke minst pga. at Moes innledning er en refleksjon over hva som er spesifikt “norsk” og hva som er “kulturelt fremmed” i de fiktive fortellingene som er samlet i NF bør en nylesning av fortellingene og den vitenskapelige begrunnelsen for å samle dem mellom to permer som uttrykk for enmuntlig tradert nasjonalkultur være aktuell.

Utgangspunktet for denne nylesningen er debatten rundt R. Bottigheimers tese om at det “paradigmatiske undereventyret” er et litterært produkt skapt av Straparola i Venezia på 1500-tallet, og at genren derfor verken kan tilskrives en folkelig eller muntlig opprinnelse. Likheter mellom Grimm og Straparola er veletablerte, men hvilke av Straparolas fortellinger –favole(“fabler”) – gjenfinnes i NF? Hva slags tekstuelle og kulturelle likheter og forskjeller er i spill i “oversettelsen” mellom de to verkene?  Hvordan etableres muntlighet som fortellergrep, poetikk og kulturell verdi i de to tekstene? Hva er de begreps- og kulturhistoriske forbindelsene mellom “eventyr” og “fabel” eller fabula – en latinsk term som oversetter det greske mythos og som tett opp til Moes tid fortsatt fungerte som et synonym til “overtro”?  Gjennom å stille slike spørsmål vil emnet også sette genren “eventyr” i forbindelse aktuell norsk forskning på folkloristikkens og kulturhistoriens egen historie.   

 

Om undervisningen

Undervisningen er basert på forelesninger, seminarer og veiledet lesning.

Eksamen er en semesteroppgave på ca. 7 sider. Oppgavens tema må knyttes til emnet, men studenten velger (i samråd med emneansvarlig) sin egen oppgaveformulering. I tilknytning til oppgaven legger studentene opp ca. 500sider litteratur i samråd med faglærer. Det anbefales at litteraturen hentes fra emnets leseliste.

Det er obligatorisk å levere inn førsteutkast på oppgaven.

Studenter som ikke har KULH 2070 eller KULH 4002 (vår 2011) må påregne noe ekstra tid til å sette seg inn i narratologisk og tekstanalytisk metode. 

 

For ytterligere informasjon:

john.odemark@ikos.uio.no

Publisert 5. jan. 2011 15:58