Evaluering (inkl. karaktersetting og eksamen):



I FYS-MEK1110 er hovedhensikten å lære mekanikk og gruble på formalisme, metoder, naturens vesen og fenomener vi observerer. Vi ønsker derfor ikke å ha oppmerksomhet på eksamen og karakterer i mesteparten av semesteret. Men karakterer er et nødvendig onde for at arbeidsgivere skal få riktig person for ulike arbeidsoppgaver. Så vi må dessverre tenke litt på karakterer også i kortere perioder i kurset. Karakteren i FYS-MEK1110 vil delvis bli basert på en prosjektoppgave ("hjemmeeksamen" basert på numeriske metoder) og delvis gjennom en tre timers skriftlig skoleeksamen (se nedenfor). Vi vil også bruke Mastering Physics i en form for underveisevaluering, men denne vil bare bli bedømt som bestått / ikke bestått.

Hovedhensikten med kurset er først og fremst at studentene lærer stoffet på en slik måte at de skal kunne bruke det i senere kurs og i et yrke etter endt utdanning. Vi tilbyr også våren 2005 en svært omfattende hjelp til hver enkelt for at læringsprosessen skal bli så effektiv og god som mulig, i og med at vi har delt kullet i nokså små grupper med en gruppelærer i hver. Gjennom disse gruppene vil FYS-MEK1110-studenten få en løpende såkalt "formativ evaluering", hvor hver enkelt får stadige tilbakemeldinger for at vedkommende skal få rettet opp misforståelser, få tips til å kunne gi bedre besvarelser både muntlig og skriftlig. I tillegg kommer også en skriftlig respons fra lærerne eller medstudenter på tre obligatoriske innleveringer. De studentene som ikke deltar aktivt i gruppene vil få langt midre tilbakemeldinger, men det er deres eget valg.

Når det gjelder eksamener, karaktersetting og forpliktelser før en får gå opp til eksamen, gjelder følgende:
  1. Studentene har gruppeoppgaver hver uke. Tre uker leveres besvarelsene inn for "retting". Vi kaller disse "obliger". Obligene blir bedømt «godkjent»/«ikke-godkjent». Alle tre må være godkjent for å få gå opp til eksamen. Obligene gir en viss trening i løsning av fysikkoppgaver med numeriske metoder.
  2. Studentenes ferdigheter i å løse oppgaver numerisk testes i en "prosjektoppgave" ("hjemmeeksamen") 2. og 3. mai. Se "orientering om kurset" for flere detaljer. Prosjektoppgaven kan moderere den endelige karakteren.
  3. Det blir en tre timers skriftlig eksamen i slutten av semesteret. Denne "skoleeksamenen" vil bestå av tradisjonelle oppgaver (analytiske, se nedenfor). Det vil ikke bli gitt en frivillig prøveeksamen i år siden eksamensoppgavene ikke vil avvike mye fra det som ble gitt de siste tre årene.
  4. Den endelige karakteren fastsettes ved at den skriftlige skoleeksamenen har preferanse. En "normal" besvarelse for prosjektoppgaven vil ikke gi noe endring i karakteren som fremkommer fra eksamenen 8. juni. Dersom prosjektoppgaven derimot er spesielt god eller spesielt dårlig, vil den endelige karakteren kunne bli dårligere/bedre enn hva skoleeksamenen 8. juni ville gitt alene. Det er spesielt besvarelser som "ligger på vippen" som kan bli moderert ut fra prestasjonen fra prosjektoppgaven.
  5. Studenter gis graderte bokstavkarakter.

Litt mer detaljer ang. den skriftlige eksamen

Ved utforming av FYS-MEK1110 eksamen vil vi forsøke å holde oss til følgende retningslinjer:

Én oppgave vil bestå av flere uavhengige småspørsmål som delvis tester fysikkforståelse, forståelse av formalismen som brukes, og til dels korte utregninger.

De øvrige oppgavene vil være mer enhetlige og ha temaer fra flere av hovedområdene kurset består av, der

Om lag 1/3 av eksamensoppgavene vil ligge meget tett opp til oppgaver gitt i løpet av semesteret. Det betyr at alle som har kommet seg gjennom ukeoppgavene og har forstått disse, i praksis nesten er garantert å stå til eksamen.


Siste oppdatering 7. januar 2005 av Arnt Inge Vistnes