Faglig progresjon gjennom semesteret

På denne siden vil vi angi hvor langt vi har kommet til enhver tid i semesteret og hvilket stoff som er tatt opp på de ulike ukesamlingene. De ferskeste nyhetene ligger øverst. (Første gang du er på siden: Les alt til bunns.)

MERK: Det er ikke mulig å varsle hva som blir tatt opp på forhånd. Emnene fastlegges først kvelden før ukesamlingen, og ved utvelgelsen av stoff tar vi først og fremst hensyn til ønskene som er kommet inn fra studenene. Noen emner blir tatt opp "på sparket" ut fra spørsmål fra studentene på selve ukesamlingen også. Her er det muligheter for å påvirke undervisningen for alle som vil (forutsetningen er at tipsene må være konkrete og komme helt fram til Arnt Inge, og ikke stoppe opp og bare forbli tilfeldig prat studenter imellom).

6. ukesamling: 23. februar 2011: Kapittel 5 i læreboka: Animering av vandrende og stående bølger. Forsøkt å demonstrer refleksjon av bølger langs en streng hvor impedansen endres midt på. Litt om hvorfor presisjonen i å beregne frekvenser på blåseinstrumenter er så lav som den er. Litt om tonerekken som kan oppnås på en trompet med og uten bruk av ventiler. Samplet noen lyder for å vise at overtonene endres med type instrument, samt et mislykket forsøk på å sample en svevelyd. Kommentar til oppgave 23 og 24 i kapittel 5. Vi avsluttet forelesningen med å besøke det ekkofrie rommet ved instituttet.

5. ukesamling: 16. februar 2011: Kapittel 4 i læreboka: Litt om hvilke deler av kapitlet som studenter erfaringsmessig sliter med. Langsom gjennomgang av 4.4.2, dvs bølger i kompressible medier. Gjennomgang av oppgave 10. Litt om energi i en bølge, det pussige at vi kan forflytte energi selv uten at noe materie følger med bølgen. Gjennomgang av første del av oppgave 13.

4. ukesamling: 9. februar 2011: Kapittel 3 i læreboka: Litt om "Klem professoren"-kampanjen (landsomfattende) og hva vi forsøker å få til med studieopplegget vi har i år. Presentasjon av delta-funksjonen, og hvordan vi kommer fram til de siste uttrykkene i delkapittel 3.3.2 s 80 i læreboka. Gjennomgang av hvordan leddene i diskret FT forekommer (dvs gjennomgang av oppgave 3d og 3e i praksis). En rekke eksempler på signaler og det tilhørende fourierspekteret. Skalering av frekvensaksen i et FT-spekter, test ved hjelp av lydprøve og piano.

3. ukesamling: 2. februar 2011: Kapittel 2 i læreboka: Hva er viktig å huske og hva er stoff som det er nok å kjenne til og vite hvor man kan hente det fra? Diskusjon om hvorvidt man kan bestemme ekseperimentelt hastighet ved nøyaktig ett tidspunkt. Litt om partielle diffligninger, initialbetingelser og randkrav, litt om dimensjonsløse variable og presisjon i beregninger (knyttet til datamaskinens representasjon av tall), og litt om analytiske løsningsmetoder vha Matematica og Maple (m. demo).

2. ukesamling: 26. januar 2011: Kapittel 1 i læreboka, påpeker hovedpoeng. Demo av eksperimentelt system som inngår i første ukeoppgave/oblig.

1. ukesamling: 19. januar 2011. Obligatorisk fremmøte. Orientering/samtale om det nye undervisningsopplegget, valg av studentkontakt, presentasjon av lærerstaben. Presentasjon av noen hovedpunkter i kapittel 1 i læreboka. Til slutt: Test på forkunnskaper.