Hvordan konfigurere

Hvordan man utf?rer en enkel konfigurasjon av overv?kning via webgrensesnittet.

Innledning

De viktigste konfigurasjonsenhetene for overv?kning er items og triggers. Items inneholder data mens triggers lager events (alarmer) basert p? dataen i items.

Man kan konfigurere items og triggers direkte p? en host, men vi ?nsker at det alltid skal gj?res via en template. Om man konfigurerer dette direkte p? en host vil det etterhvert bli veldig uoversiktlig og vanskelig ? administrere.

Template

Templates lages via "Configuration -> Templates". Navnet p? templaten skal v?re prefixet med "Template-" og b?r ligge i hostgroupen til de som skal administrere den. En template laget for DIA kan for eksempel ligge hostgroupen "Templates-iti-dia".

Etter ? ha opprettet en template kan den lenkes til en host via hosten p? "Configuration -> Hosts". Du finner lenkede templates p? hosten sin "Templates"-fane. Eventuelt er det ofte lurt ? lenke den automatisk via automatikken.

Det kan v?re lurt ? ta en titt p? https://zabbix.org/wiki/Zabbix_Templates for ? se om noen har gjort det man ?nsker fra f?r av.

Mer:

https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/web_interface/frontend_sections/configuration/templates

https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/web_interface/frontend_sections/configuration/hosts

Items

Under konfigurasjon av en template har man en "Items"-fane der man kan opprette items.

Man kan f.eks lage en item av typen "Zabbix Agent (active)" og benytte n?kkelen "vfs.file.exists[/path/to/important-file]". I dokumentasjonen ser man at dette skal v?re en "Numeric (unsigned)" ("0 - not found", "1 - regular file or a link (symbolic or hard) to regular file exists"). For ? f? en mer leselig verdi kan man ogs? sette en valuemapping via "Show value" til "false_0-true_1".

Navnet p? en item burde v?re noe fornuftig (p? engelsk) som sier hva dataen er. I dette tilfellet kan det for eksempel v?re "Important file exists".

"Update interval" b?r settes til noe som er s? sjeldent du trenger (minutter til en time), men om du trenger at den sjekkes ofte s? kan det settes lavt.

Sjekken over er en "Zabbix Agent (active)". Dette vil si at agenten selv utf?rer sjekken. Man har mange andre typer som for eksempel "Simple checks" (for sjekk av TCP-porter), "HTTP agent" for ? utf?re HTTP-requests. Disse eksterne sjekkene utf?res av Zabbix-proxyene.

Mer:

https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/web_interface/frontend_sections/configuration/hosts/items

https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/config/items

https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/config/items/itemtypes

Triggers

Under konfigurasjon av en template har man en "Triggers"-fane der man kan opprette triggers.

Triggers konfigureres med et logisk uttrykk som gj?r at den er i tilstand OK eller PROBLEM. En event (alarm) blir opprettet n?r triggers bytter denne tilstanden.

Navnet p? en trigger b?r v?re en menneskelig leselig versjon av det logiske uttrykket. N?r man velger et navn er det greit ? tenke p? at dette ogs? skal gi mening som en OK-event.

Om vi bruker filsjekken fra over kan vi lage et utrykk som sier "{Templates-iti-dia:vfs.file.exists[/path/to/important-file].last()}=0". Et fornuftig navn her kan v?re "Important file does not exist".

Videre b?r man velge seg en rimelig severity for triggeren.

Man kan ogs? sette et eget uttrykk som "Recovery expression". Ved triggers for diskplass kan det for eksempel v?re fornuftig ? si at <10GB er et PROBLEM, men at den m? v?re >15GB for ? bli OK. Dette vil kunne unng? flopping i noen tilfeller.

Mer:

https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/web_interface/frontend_sections/configuration/hosts/triggers

https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/config/triggers

https://www.zabbix.com/documentation/4.0/manual/appendix/triggers/functions

Annet om items og triggers

Innf?ring av nye items er relativt "trygt", men tenk litt p? hvor ofte man setter "Update interval". Hva trenger du egentlig?

Innf?ring av nye triggers kan derimot v?re "skummelt". Test p? én host f?rst (lenk template til én host). Om man lager en trigger feil og det for eksempel sendes ut SMS-varsel kan dette v?re sv?rt uheldig. Sjekk alltid at itemene du lager triggers basert p? inneholder den dataen du forventer.

Publisert 29. juni 2018 12:35 - Sist endret 2. juli 2020 07:36