Feils?king av vanlige feil

Dersom du har problemer med ? bruke PXE-tjenesten kan det v?re mange ?rsaker til dette. Erfaring har vist at s?rlig tre tilfeller g?r igjen.

Subnettet er ikke konfigurert for ? bruke DHCP- og PXE-l?sningen.

Nett-drift ved USIT m? eventuelt konfigurere rett ?helper-adresse? i ruteren. Ved tvil om dette kontakt usit-nett@hjelp.uio.no

Ingen adresser er tilgjengelig fordi man installerer for mange maskiner p? en gang

Symptomet er at foresp?rselen om DHCP-adresse ?timer ut?, og maskinen gir en eller annen liknende feilmelding. Dette skjer n?r man installerer mange  maskiner p? en gang og bruker opp alle tilgjengelige DHCP-adresser som er satt av til PXE-bruk. P? de fleste subnett som bruker denne l?sningen har man satt av en s?kalt ?Pool?, eller ?PXE-pool? p? 3, 7 eller 15 adresser. Dersom man installerer flere maskiner p? en gang enn man har tilgjengelig, vil man m?tte vente til adresser blir frigitt. Maskiner som installeres med denne l?sningen ?bruker?, eller ?okkuperer? alts? en IP-adresse fra denne ?Poolen? n?r installasjonen p?g?r. Etter installasjonen er det meningen at maskinen skal bruke sin vanlige IP-adresse, og derved frigi PXE-adressen, vanligvis etter fem minutter.

Dersom dette er et problem til stadighet, s? kontakt unix-drift@usit.uio.no

Ingen adresser er tilgjengelige selv om man ikke installerer mange maskiner p? en gang (ogs? kjent som ?760-problemet?)

Dette skyldes vanligvis en s?r feil med maskintypen Dell Optiplex 760. Det har vist seg at denne maskinen kan skape problemer i visse tilfeller. Maskinens bios er innimellom satt opp til ? bruke en egen utvidelse som heter ?Intel Management Engine BIOS Extention?. Denne opptrer i endel ulike BIOS-varianter, og er alts? en funksjon som man bruker f?r OS-et starter, Imidlertid kan utvidelsen skape problemer ogs? etter at OS-et er startet.

Problemet er at utvidelsen (heretter kalt MEBx) vil s?rge for at nettkortet opptar en PXE-adresse selv om maskinen er installert. Dette skal ikke skje, og vi ser p? dette som en slags bug. Dersom maskinen er kj?pt inn etter november 2009 skal Dell ha skrudd av denne funksjonen, men vi opplever stadig at slike maskiner lager problemer for PXE-installasjon generelt sett. I NAV kan man se dette ved at en mac-adresse bruker to IP-adresser, hvorav den ene alts? er en del av PXE-poolen.

VI har brukt mye tid p? ? finne den beste l?sningen p? dette, og har kommet frem til f?lgende oppskrift du kan f?lge dersom du mistenker at dette opptrer i ditt milj?.

1. Ta ut nettverkskabelen
  2. Boot maskinen
  3. Trykk F12 for ? g? inn i boot-menyen
  4. Dersom du finner valget ?Intel(R) Management Engine BIOS Extension (MEBx)?, velg dette. Hvis ikke valget er der, skal ikke problemet opptre (p? denne maskinen)
  5. Tast inn passordet. Dersom maskinen er ny er passordet ?admin?. Sett i s? fall et nytt passord etter fornuftige regler.
  6. Deretter velger man andre valg fra lista: ?Intel(R) Standard Manageability Configuration?, Vi ?nsker alts? n? ? s?rge for at MEBx ikke skal bruke DHCP.
  7. Velg ?TCP/IP?, Her velger du ? disable (sl? av) DHCP ved ? velge Y under valget ?Disable DHCP (Y/N)?
  8. Det neste du m? gj?re er ? fortelle MEBx hvilke instillinger som da skal brukes siden DHCP ikke lenger er mulig. Sett enten tomme verdier for de ulike standard TCP/IP-innstillingene, eller sett f. eks. noe ufarlig som
    IP: 192.168.1.10
    SM:255.255.255.0
    GW:192.168.1.1.
    P? denne m?ten gir vi MEBx IP-parametere uten at reelle UiO-adresser blir opptatt
  9. G? ut av MEBx.
  10. Sl? av maskinen
  11. Sett i nettverkskabelen
  12. Sl? p? maskinen

Maskinen skal n? oppf?re seg normalt. Hvis ikke, kan det hende at det er flere like maskiner med samme problem.

Publisert 14. juni 2010 13:36 - Sist endret 3. des. 2015 14:38