Meldingsk? (MQ) for sanntidsoppdatering

Dokumentasjonen her gjelder den gamle l?sningen p? mq.uio.no Dokumentasjon for den nye plattformer mq-uio.intark.uh-it.no finner man her: dokumentasjon rabbitmq selvbetjening

UiO har en meldingsk?-tjeneste (MQ) for sanntidsoppdatering. Tjenester kan poste notifikasjoner om endringer til k?en, og konsumenter (tjenester som bruker kildedata fra systemene) kan lytte til k?en for ? f? vite om det n?r masterdata blir endret. N?r masterdata i et system som poster til k?en blir endret, vil alle tjenestene som deler disse dataene kunne oppdatere sin informasjon samtidig, forutsatt at de lytter p? meldingsk?en.

Tjenesten varsler n?r informasjonsobjekter endrer seg, og en konsument kan selv velge hvilke objekter den vil lytte p?. F.eks. kan man f? beskjed hvis en person bytter telefonnummer eller bostedsadresse.

Hvem kan benytte tjenesten?

Publisering til meldingsk?en er for tiden tilgjengelig for tjenesteeiere ved UiO. Lytting kan ogs? gj?res av eksterne, for eksempel leverand?rer eller andre UH-akt?rer som bruker UiO-data. Meldingsk?en er for tiden ikke ?pen for at andre akt?rer i UH-sektoren kan publisere sine endringer.

Meldingsk?en er enn s? lenge bare tilgjengelig innenfor 129.240.0.0/16.

Forutsetninger

For ? kunne lytte p? en meldingsk?, m? man ha en meldingsk?-klient. En utvikler kan enkelt bygge en slik klient av standardkomponenter, og siden protokollene er ?pne, betyr det ingenting hvilket programmeringsspr?k som brukes. Meldingsk?-klienten m? konfigurere til hvilke k?er den skal lytte p? eller skrive til, og hvilke meta-data som skal benyttes.

Vi har et bibliotek over tidligere utviklede klienter, som i stor grad kan gjenbrukes.

N?r man registrerer seg som bruker av meldingsk?-tjenesten, m? man oppgi en epostadresse. Hit sendes brukernavn og passord, og gjennom ?rlig passordskifte vil man vite om kontaktinformasjonen eller tjeneste enn? er i bruk. Brukernavn og passord kreves kun for ? kunne varsle om utviding av tjenestetilbudet, eventuell nedetid, samt ha kontroll over hvilke k?er som kan avvikles fordi ingen lenger bruker dem.

MQ har i dag ikke tilgangsstyrings-/tilgangskontrollregime for ? h?ndtere informasjonsb?rende notifikasjoner. Ta kontakt dersom dette er et behov.

Beskrivelse av tjenesten

Notifikasjonen en konsument f?r, inneholder bare meta-informasjon om hvilke attributter som er endret, samt en peker til informasjonsobjektet. Tilgangskontroll skjer f?rst n?r konsument fors?ker ? aksessere informasjonsobjektet. Det g?r alts? ingen informasjon som krever konfidensialitet gjennom tjenesten.

Publisert 13. juli 2017 15:13 - Sist endret 26. juli 2021 11:00