Koble til webomr?de i Vortex p? Linux med Webdav

Hvordan koble til et Vortex-omr?de fra Gnome-skrivebordet

Du kan koble deg til et Vortex-omr?de via Webdav protokollen ved ? f?lge stegene beskrevet under. Skjermbildene er p? norsk og er hentet fra Ubuntu 18.04. Dersom du bruker Red Hat eller Fedora kan det  se noe annerledes ut, men den grunnleggende fremgangsm?ten er lik.

1 og 2. ?pne filbehandleren i Gnome og velg ?Andre lokasjoner?

Bilde av filbehandleren i Gnome

3. Skriv inn addressen til nettstedet du ?nsker ? kobler deg til

Addressen ligner p? den vanlige HTTP adressen til nettstedet, men begynner p? davs:// og det m? legges til -dav til f?rste del av hostnavnet. For www.uio.no bilr det davs://www-dav.uio.no for www.mn.uio.no blir det davs://www-dav.mn.uio.no og for foreninger.uio.no blir det davs://foreninger-dav.uio.no. Det er ogs? mulig ? legge til en katalogsti til adressen slik at du kommer rett inn i den.

(Du kan finne WebDAV-adressen til en mappe i Vortex ved ? administrere mappen og finne linjen "WebDAV-adresse" under "om"-flappen. "https" i denne adressen m? s? erstattes med "davs")

Skriv inn webdav adressen til nettsted du ?nsker koble til. F.eks. davs://www-dav.uio.no/

4. Skriv inn ditt brukernavn og passord og trykk ?Koble til?

Bilde av dialog for utfylling av brukernavn og passord

5. Filene til nettstedet skal n? vises.

Viser mappen til www-dav.uio.no

Finne filene i terminalvinduet

Gnome sin filbehandler bruker et virtuel filsystem kalt GVfs for ? h?ndtere nettverksressurser. Hvis du ?nsker ? finne disse filene i terminalen s? kan du enten h?yre klikke p? en katalog og velge ??pne i terminal? eller s? kan du finne dem under /run/users/<uid>/gvfs/ der <uid> m? byttes ut med din numeriske brukerid.

Eksempel: /run/user/1001/gvfs/dav\:host\=www-dav.uio.no\,ssl\=true/

Montering v.h.a. davfs2 (krever root-tilgang)

Dersom du har root-tilgang p? maskinen, er et alternativ ? montere med davfs2. Dette bruker den vanlige mount-infrastrukturen for linux/unix.

Pakken davfs2 m? v?re installert p? maskinen. P? Fedora:

# dnf install davfs2

For ? kunne montere uten ? v?re root, m? s? monteringspunkt v?re definert i /etc/fstab:

<dav-addresse til mappe i vortex> <lokal mappe> davfs <opsjoner> 0 0
  • <dav-addresse til mappe i vortex> er den vanlige https-addressen til vortex-mappen, med "-dav" satt inn f?r f?rste punktum.
  • <lokal mappe> er mappen der du vil montere filsystemet
  • <opsjoner>: opsjoner til mount

Med verten "foreninger.uio.no", lokal mappe /dav/foreninger.uio.no og brukeren "havardf" som eksempel:

https://foreninger-dav.uio.no /dav/foreninger.uio.no davfs rw,noexec,noauto,user=havardf 0 0

Vortex-mappen kan s? monteres fra kommandolinja p? vanlig vis:

$ mount <monteringspunkt>

Nyttige opsjoner til bruk i /etc/fstab:

• noauto: Monter ikke Vortex-mappen automatisk
  • noexec: Hindre eventuelle eksekverbare filer i den monterte mappen fra ? bli kj?rt
  • rw: Monter med b?de lese- og skrivetilgang
  • user: Tillat en vanlig bruker (deg selv) ? bruke mount for dette monteringspunktet
  • uid=<ditt brukernavn>: Gj?r <ditt brukernavn> til eier av det monterte filsystemet.

Mer dokumentasjon (n?r davfs2 er installert):

man mount.davfs

man davfs2.conf

Publisert 31. aug. 2020 17:53 - Sist endret 19. okt. 2023 15:41