Midlertidig administrator

Du kan f? midlertidig administratortilgang p? din PC ved behov. Det er fire ulike kategorier av adminrettigheter, avhengig av hvor lenge du trenger ? ha tilgang til ? administrere PCen.

Policy for tildeling av adminrettigheter

For ? f? tildelt adminrettigheter p? din Windows-PC m? du f?lge gjeldende policy p? UiO.

• Tilgangen skal ikke brukes til ? skru av, endre eller p? annen m?te forstyrre sikkerhets- og driftsfunksjoner p? maskinen.
  • Tilgangen skal ikke brukes til ? endre, eller tilpasse sentralt distribuert software slik som Office pakken, Zoom ol. - behov for endringer p? disse skal meldes inn til IT-avdelingen.
  • Du er ansvarlig for ? vurdere kvaliteten p? programvare som krever adminrettigheter, samt kildene/opphav til programvaren.
  • Du er ansvarlig for riktig og lovlig lisens for tiltenkt bruk p? egeninstallert programvare.
  • Admintilgangen skal ikke brukes til ? opprette nye, lokale brukere.

Du har selv ansvar for at du opptrer i tr?d med gjeldende policy. Brudd p? policy vil f?re til at man mister adminrettigheter igjen. All bruk av midlertidig adminrettigheter logges.

Kategorier av adminrettigheter

Adminrettigheter tildeles etter kategori, der kategori 4 inneb?rer lengst varighet p? adminrettighet, men ogs? strengest krav til begrunnelse for tildeling.

1. Ingen adminrettigheter: Du har ikke anledning til ? f? elevert rettigheter til Admin. Dette er standarden og gjelder de aller fleste brukere p? UiO, for ? ivareta sikkerhet og anbefaling fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.
  2. Kortvarig adminrettighet: Mulighet til ? f? eleverte rettigheter i 4 timer av gangen. Behov vurderes av Omr?den?r IT. Ta kontakt med it-hjelp.
  3. Tre m?neder adminrettigheter: Du f?r tilgang via en applikasjon p? PC til ? elevere din bruker til adminrettigheter. Tilgangen tildeles via s?knad i nettskjema. Tilgang dokumenteres og forvaltes av IT-organisasjonen og opph?rer automatisk. Veiledning for bruk av midlertidig adminrettighet.
  4. Ett ?r adminrettigheter: Du f?r tilgang via en applikasjon p? PC til ? elevere din bruker til adminrettigheter. Tilgangen tildeles via s?knad i nettskjema. Tilgang dokumenteres og forvaltes av IT-organisasjonen og opph?rer automatisk. Veiledning for bruk av midlertidig adminrettighet.

S?k om utvidet adminrett

Veiledning for midlertidig adminrettighet

1. Gj?r en vurdering av hvor langvarig adminrett du trenger. Merk at det er strengere krav for ? f? innvilget adminrettigheter i 1 ?r enn i 3 m?neder.

2. Lever s?knad om midlertidig adminrett.

3. Om s?knaden godkjennes vil du f? beskjed p? epost. S? fort den er godkjent vil applikasjonen "UiO Temporary Administrator" etterhvert bli installert p? din PC. Den vil da dukke opp i startmenyen.

4. Start appen. Den bruker noen sekunder p? ? kj?re.

Screenshot av tempadmin-app

5. N?r appen har kj?rt ferdig f?r du et varsel som sier at du har f?tt adminrettigheter

Skrivebord som viser at midlertidig admin er innvilget

6. Du f?r varsel p? epost n?r det er 10 virkedager igjen av administratorrettighetene dine. Da vil du f? muligheten til ? s?ke om ? fornye adminrettighetene dine. Hvis du ikke s?ker om ? fornye adminrettigheten vil den g? ut automatisk.

Kontakt brukerst?tte:

Ring oss

Vi har ?pent mellom 08:30 og 17:00 p? hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 p? l?rdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din foresp?rsel via e-post til: it-support@uio.no.

G? til e-post

Book et videom?te over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videom?te

Chat med oss

V?r chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 p? hverdager.

?pne chat
Publisert 9. apr. 2024 07:53 - Sist endret 3. juni 2024 10:47