Bruk av Linux VM via SSH

Koble til via SSH

SSH p? Windows

1. ?pne Putty.
  2. G? til vinduet "Session". Fyll inn navnet p? VM’en du skal koble til i vinduet "Host Name". Port st?r som standard til 22. La dette v?re.
  3. SSH mot VM-en ?pnes og man logger inn med UIO-brukernavn og -passord.

SSH p? Mac

1. ?pne Terminal.
  2. Skriv kommandoen ssh brukernavn@vm-navn. Eks. testbruker@vdi-test-999.uio.no
  3. Skriv inn UiO-passord.

SSH p? Linux

1. ?pne Terminal.
  2. Skriv kommandoen <ssh brukernavn@vm-navn>.  Eks. testbruker@vdi-test-999.uio.no
  3. Skriv inn UiO-passord.

X11-Forwarding

X11-Forwarding lar SSH-sesjonen ?pne applikasjoner som grafiske vinduer p? din maskin.

Fremgangsm?te p? Windows

1. P? UiO-maskiner m? programmet X-WIN32 lastes ned fra Software Center og kj?res. Ingen konfigurasjon er n?dvendig.
  2. I Putty g?r man til "Connection" -> "SSH" -> "X11" og huker av p? "Enable X11 forwarding"
  3. Etter dette kan du koble til VM via SSH og starte grafiske applikasjoner.
  4. N?r man ?pner f.eks MATLAB vil det komme opp en boks fra XWIN-32. Denne sp?r om du vil tillate tilkoblingen. Trykk "Always".
  5. Den grafiske applikasjonen starter i et eget vindu.

Fremgangsm?te p? Mac

1. Start programmet XQuartz. Dette er installert p? UiO-maskiner.
  2. Trykk p? XQuartz ?verst i venstre hj?rne og velg "Preferences"
  3. G? til "Windows" og huk av p? "Click-through Inactive Windows". Dette lar deg klikke p? knapper i applikasjonene du kj?rer.
  4. I XQuartz velg "Applications" -> "Terminal".
  5. I terminalen som kommer opp kj?rer du: ssh -X brukernavn@linux-vm
  6. Du kan n? kj?re grafiske applikasjoner. Disse ?pnes i eget vindu.

Avslutte sesjonen

Dersom man lukker vinduet vil sesjonen kobles fra og man m? koble til p? nytt og logge inn.

Sertifikater

Det er vanlig at SSH-sesjonen sp?r om du vil godkjenne sertifikatene fra serveren. Her m? du trykke ja for ? ?pne SSH-sesjonen.

Grunnleggende Linux-kommandoer

Oversikt over bruk av kommandolinjen og dens kommandoer ligger her

S?k i veiledningene
Kontakt brukerst?tte:

Ring oss

Vi har ?pent mellom 08:30 og 17:00 p? hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 p? l?rdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din foresp?rsel via e-post til: it-support@uio.no.

G? til e-post

Book et videom?te over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videom?te

Chat med oss

V?r chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 p? hverdager.

?pne chat
Publisert 31. jan. 2019 16:02 - Sist endret 19. mai 2023 13:55