Kryptere innholdet p? en USB-minnepinne i Windows

Hvordan kan du flytte data mellom maskiner p? en sikker m?te? Windows har muligheter for kryptering av eksterne lagringsenheter, for eksempel minnepinner.

Tap av lagringsmedium i forbindelse med flytting av data mellom maskiner har flere steder v?rt kilde til store datalekkasjer. Hvis du mister en minnepinne, er ikke problemet bare at du ikke har dataene lenger, men dataene kan kanskje ogs? misbrukes om de havner i feil hender.  Ved ? benytte krypterte lagringsmedium sikrer du at kun den som kjenner dekrypteringspassordet, kan lese innholdet. Et tap av f.eks. en minnepinne vil derfor kun bli et tap av den fysiske minnepinnen, og ikke et potensiellt tap av sensitive data.

Hvis b?de sender og mottaker av data benytter en nyere versjon av Windows, kan slik kryptering enkelt utf?res med ?BitLocker to go?. Hele lagringsenheten vil da bli kryptert slik at du kun kan lagre eller lese data fra den etter ? ha tastet inn passord. Maskinen(e) kan enkelt konfigureres til ? huske enheten og passordet – slik at du f. eks. kan ha en minnepinne som s?ml?st kan benyttes mellom to maskiner, men som alikevel er beskyttet under transport.

F?r du starter: Vi anbefaler at du begynner denne prosessen med en minnepinne eller ekstern harddisk som er tom.

1. Sett inn lagringsenheten i maskinen, h?yre-klikk p? den i utforsker og velg Turn on Bitlocker.

2. Vent mens maskinen klargj?r enheten for kryptering.

3. Velg et godt passord. NB: Ikke velg et passord du benytter til andre ting. Velg et langt og samensatt passord.

Skriv det gjerne ned p? en lapp som oppbevares p? et trygt sted. Du vil ikke trenge dette passordet mer en en gang pr. maskin som skal lese minnepinnen.

Du vil ogs? bli spurt om ? lagre eller printe en ?recovery key?. Dette er en n?kkel som kan brukes for ? gjenskape innholdet hvis passordet g?r tapt. Lagre den p? et trygt sted, evt. lagre og s? slett den hvis du er sikker p? at du ikke vil trenge den.

Hvis datamaskinen din er en standard UiO-maskin med driftet Windows, har USIT og Lokal IT tilgang til din ?recovery key? i tilfelle den skulle g? tapt.

4. Vent mens enheten krypteres, dette kan ta noe tid for store enheter.

5. Vent.... dette kan ta noen minutter.

6. Krypteringen er ferdig.

7. Enheten vises n? som en hengel?s som er l?st opp og er klar til bruk.

Du kan n? lagre filer og arbeide med enheten som om det skulle v?re en normal minnepinne.

Hvis du n? plugger enheten fra og til maskinen, vil du f? opp en dialogboks som sp?r deg om passord.

Hvis du i denne krysser av for ? huske passordet s? vil enheten fra n? av automatisk l?ses opp n?r den plugges i denne maskinen ( for din bruker – ikke for andre brukere p? samme maskin ).

Emneord: USB minnepinne kryptert sikkert
Publisert 18. feb. 2011 10:07 - Sist endret 7. mars 2019 10:34