Stj?let eller mistet utstyr

Denne veiledningen hjelper deg med de f?rste og viktigste tingene du m? gj?re hvis du har mistet eller blitt frastj?let elektronisk utstyr som PC, mobil eller nettbrett.

Utstyr eid av UiO

1. Meld alltid fra til n?rmeste leder.
  2. Stj?let utstyr som er eid av UiO skal alltid politianmeldes. Det er din n?rmeste leder som har ansvar for at forholdet anmeldes. Hvis du er usikker p? om utstyret er mistet eller stj?let, er det best ? h?re med relevante hittegods f?r en eventuell anmeldelse.
  3. Hvis det skjedde et tyveri eller innbrudd p? UiOs omr?der, skal alltid vakt- og alarmsentralen varsles. Legg ved kopi av politianmeldelsen (kan ettersendes), samt tid, sted og hva som har blitt stj?let. Vakt- og alarmsentralen kan da etterforske og sette inn tiltak etter behov.
  4. Hvis utstyret er eid av UiO, skal alltid UiO-CERT varsles. De vil s? vurdere om det er fare for datalekkasjer i forbindelse med tapet, og om det er behov for flere tiltak. Legg ved informasjon om:
    1. Hva slags enhet som er borte
    2. Hvorvidt det l? r?de data lagret lokalt p? enheten
    3. Enheten var av eller p?
    4. Enheten var l?st eller ul?st da den forsvant
  5. Enheten skal sperres slik at den ikke kan brukes av andre. Ta kontakt med IT-hjelp for dette.
  6. Se egen veiledning for stj?let mobiltelefon.
  7. Hvis du hadde tofaktorautentisering p? enheten m? dette gjenopprettes. Se veiledning for ? gjenopprette tofaktorautentisering.

Privat utstyr med UiO-data eller tilganger

1. Du m? selv vurdere om et tyveri av privat utstyr skal politianmeldes, med mindre det skjedde p? UiOs omr?der - alle tyverier og innbrudd skal da politianmeldes.
  2. Hvis det skjedde et tyveri av privat utstyr p? UiOs omr?der, skal alltid vakt- og alarmsentralen varsles. Legg ved kopi av politianmeldelsen (kan ettersendes), samt tid, sted og hva som har blitt stj?let. Vakt- og alarmsentralen kan da etterforske og sette inn tiltak etter behov.
  3. Hvis det var r?de UiO-data lagret p? privat utstyr, skal alltid UiO-CERT varsles. De vil s? vurdere om det er fare for datalekkasjer i forbindelse med tapet, og om det er behov for flere tiltak. Merk at r?de data aldri skal lagres p? privat utstyr. Legg ved informasjon om:
    1. Hva slags enhet som er borte
    2. Hvorvidt det l? r?de data lagret lokalt p? enheten
    3. Enheten var av eller p?
    4. Enheten var l?st eller ul?st da den forsvant
  4. Se veiledning for sletting av UiO-data p? private enheter.
  5. Hvis mulig b?r du sperre enheten slik at den ikke kan brukes av andre. Se veiledning fra produsent.
  6. Se egen veiledning for stj?let mobiltelefon, eller tilsvarende veiledninger fra telefonprodusenten.
  7. Hvis du hadde tofaktorautentisering p? enheten m? dette gjenopprettes. Se veiledning for ? gjenopprette tofaktorautentisering.

Stj?let utstyr som kommer til rette

Hvis stj?let utstyr kommer til rette, for eksempel etter videresalg, regnes det fremdeles som original eiers eiendom. Dette gjelder b?de privat utstyr og utstyr eid av UiO.

• Utstyret skal ikke ?pnes for bruk.
  • Utstyret skal leveres tilbake, gjerne via politiet.
  • Hvis en tredjepart har kj?pt utstyret uten ? vite at det var stj?let, kan de politianmelde og pr?ve ? f? erstatning fra egen forsikring.
Publisert 7. nov. 2023 17:10 - Sist endret 7. nov. 2023 17:10