"Du har (5) nye virus" og andre falske virusvarsler

Falske virusvarsler

Falske virusvarsler er en type svindel der svindlere pr?ver ? skremme brukere til ? tro at deres enhet er infisert med virus. Disse varslene kan be om betaling for ? fjerne viruset, eller de kan pr?ve ? f? brukere til ? laste ned skadelig programvare.

Falske virusvarsler kan ofte identifiseres ved at de har funnet mange virus, har krav om betaling, foresp?rsler om ? klikke p? en lenke, en aggressiv tone eller d?rlig grammatikk.

Det er viktig ? ikke klikke p? varselet. Det kan ?pne skadelige nettsteder eller starte nedlastingen av skadelig programvare.

Under er noen eksempler p? hvordan falske virusvarsler kan se ut. Felles for alle disse er at de kommer fra nettleseren (for eksempel Microsoft Edge eller Chrome), og ikke fra et ekte antivirusprogram.

Fjerne falske virusvarsler

1. Lukk alle mistenkelige faner

Hvis du f?r et falskt virusvarsel, b?r du f?rst pr?ve ? lukke alle faner. Noen typer av varsel kan fjernes s? enkelt.

2. Lukk nettleseren

Du kan pr?ve ? lukke nettleseren og starte den p? nytt hvis det ikke hjalp ? lukke fanen.

3. Se om en ukjent nettside har f?tt tillatelse til ? sende varsler

Dette problemet har v?rt mest vanlig i Edge, derfor tar veiledningen for seg fjerning der. Stegene i andre nettlesere er ikke helt identiske - i for eksempel Chrome er det More > Settings > Privacy and security > Site Settings > Notifications.

1. ?pne nettleseren
  2. Klikk p? "More" - de tre prikkene ?verst i h?yre hj?rne, og velg "Settings"
  3. Klikk p? Cookies and site permissions

4. Klikk Notifications
  5. Finn alle nettsider under "allow" som du ikke vil ha varslinger fra, klikk p? de tre prikkene og deretter Remove.

Varslene skal n? forsvinne.

4. Fjern utvidelser i nettleseren

Noen ganger kommer varslene fra en utvidelse eller extenstion i nettleseren. Disse kan du finne ved ? g? til innstillinger og s?ke p? "extenstion" eller "utvidelse" avhengig av spr?kinnstillinger.

Hvis du ikke fant varslinger eller utvidelser i nettleseren, ta kontakt med IT-hjelp.

5. Hvordan skjedde dette?

I de fleste tilfellene har en nettside bedt om ? f? sende varsler som p? bildene under.

Hvis du er i tvil

Merk at hvis du faktisk har f?tt et virus p? en driftet UiO-PC med Windows, s? vil varslingen om dette komme fra Windows Security - Virus & threat protection.

Hvis du er usikker p? om du kan ha f?tt virus eller skadevare p? din enhet, kan du kj?re et scan med Defender. Du kan ogs? ta kontakt med IT-hjelp.

Publisert 5. jan. 2024 18:08 - Sist endret 10. jan. 2024 14:15