En annen e-postadresse ser ut til ? eie min UiO-konto

Har du pr?vd ? logge inn p? en UiO-tjeneste, men blir m?tt med en Microsoft-innlogging og en e-postadresse du ikke kjenner igjen?

Innloggingsvindu med ukjent e-postadresse

Hva har skjedd?

Dette er nesten alltid ufarlig. Den vanligste ?rsaken er at du har skrevet inn ‘ditt-brukernavn’ i stedet for ‘ditt-brukernavn@uio.no’ i innloggingsvinduet. Hvis det finnes en privat Microsoft-konto med samme brukernavn som ditt UiO-brukernavn, vil du kunne m?te et vindu som p? bildet over. Her er det en viktig forskjell som spiller inn:

• Din UiO-konto hos Microsoft er ditt-brukernavn@uio.no.
  • Den andre kontoen kan v?re ditt-brukernavn@outlook.com eller tilsvarende, og er kun registrert hos Microsoft og ikke hos UiO.

Det er ingen kobling mellom disse kontoene, og du har ikke gjort noe som p?virker sikkerheten til din UiO-konto. Du kan fint logge p? UiO-tjenester med ditt-brukernavn@uio.no.

Hvorfor kan dette skje?

Grunnen til at dette kan skje er at Microsoft leverer tofaktorautentisering for oss i innloggingsprosessen. Det gj?r de ogs? til mange andre, derfor m? du skrive ‘ditt-brukernavn@uio.no’ for ? fortelle Microsoft hvilken organisasjon brukernavnet ditt tilh?rer.

Dobbeltsjekk at dette er ?rsaken

Pr?v ? logge inn p? UiO-tjenesten i en incognito-fane eller i en annen nettleser, og skriv kun inn ditt brukernavn og ikke @uio.no. Hvis du f?r samme resultat med ukjent e-postadresse, er det manglene @uio.no som er ?rsaken, og ingen skade er skjedd.

Hvis du er usikker p? om kontoen din trygg, er det alltid lurt ? bytte passord, og gi beskjed til UiO-CERT.

Publisert 5. jan. 2024 10:23 - Sist endret 11. jan. 2024 09:41