Dei viktigaste r?da mot hacking

Kvar m?nad blir Universitetet i Oslo utsatt for millionar av enkeltangrep fr? hackarar, botnett og andre som har vonde hensikter med UiO sine IT-ressursar. Gir du dei motstand eller opner du d?ra for dei?

Dei viktigaste r?da

1. Ver forsiktig med ? trykke p? lenker i e-post – peikar lenka til rett stad?
  2. Bruk forskjellige passord p? ulike nettstader og i sosiale medier.
  3. Skru p? automatisk oppdatering av datamaskinen og ulike program som du nyttar.
  4. Ver bevisst p? kor du kan lagre ulike dokument.
  5. Kjenn di maskin og ikkje installer fleire program enn n?dvendig.
Sj? ogs? denne korte videoen for ein kort innf?ring i informasjonstryggleik.

N?r du er heime

1. Ikkje la andre bruke jobbmaskina din.
  2. Skru p? automatiske oppdateringar.
  3. Ta sikkerheitskopi av bilete og anna som du ikkje vil miste.
  4. Kjenn maskina – vit kva du har installert.
  5. Bruk Kiosk eller View eller Remote Desktop, ikkje lagre lokalt.
  6. Ikkje putt inn USB-pinnar du ikkje kjenner opphavet til.
  7. V?r medviten n?r du lagrar i skyen og kor dokumenta blir synkronisert.

N?r du er p? reise

1. Ver forsiktig med framande tr?dlause nettverk, bruk Kiosk eller View eller Remote Desktop.
  2. Krypter laptopar om de lagrer dokument p? disken.
  3. Vurdér om du skal bruke eigen laptop til reisen.
  4. Krypter USB-diskar i tilfelle du mister dei eller nokon steler dei.

Les meir om IT-ressursar p? reise her.

N?r du er p? jobb

1. Kjenn IT-reglementet p? UiO og kva som er lov og ikkje lov.
  2. Ver bevisst p? om maskinen plutseleg opptrer annleis.
  3. Bruk UiO sitt heimeomr?de og fellesomr?der heller enn andre skytenester.
  4. N?r du treng ei IT-teneste – velg den riktige. Sj? tenestekatalogen eller sp?r IT-avdelingen.

N?r du les e-post

1. Ver skeptisk til ? klikke p? lenkjer i e-post – peiker dei rett stad?
  2. Sjekk svaradressa – g?r svaret ditt der du trur?
  3. Ikkje stol p? avsendaren – e-post kan lett bli forfalska.
  4. Ha eit medvite forhold til kva slags dokument du sender ut av UiO.
  5. Ikkje send sensitivt innhald i e-post uten vidare.
  6. Send aldri brukarnamn og passord i e-post – UiO vil aldri sp?rje om dette.

N?r du er p? sosiale media

1. Bruk ulike passord p? ulike tenester.
  2. Beskytt e-postkontoen du brukar til sosiale medier, bruk to-faktor-autentisering der det er mogleg.
  3. Vit kva du deler offentleg og kva du deler med vener.
  4. Ver oppmerksam n?r vener plutseleg skriv rare ting eller deler rare lenkjer.

N?r du brukar mobilen

1. Ikkje installer fleire appar enn du eigentleg treng.
  2. Unng? appar som ikkje kjem fra Google eller Apple sine app-butikkar.
  3. Ver ekstra varsam med lenkjer i e-post – det er vanskeleg ? sjekke lenkjene.
  4. Bruk skjerml?s.
  5. Pass p? at telefon og appar er oppdatert.
  6. Ikkje lagre jobbdokument p? telefonen – t?m nedlastingsmappa jamleg.
  7. Ta i bruk verkt?y for fjernsletting – i tilfelle tyveri.
Publisert 15. feb. 2019 10:03 - Sist endret 11. jan. 2024 13:43