Hvor er det trygt ? oppgi passord?

Ikke la andre se ditt UiO-passord, eller bruk det samme passordet til andre tjenester eller nettsider.

Tegn p? trygghet

N?r du skal taste inn UiO-passordet ditt  er det en del ting du kan sjekke for ? v?re sikker p? at det er trygt.

Du m? sjekke at URL-en til siden ser slik ut:

• https://[tjenestenavn].uio.no/eksempel/mer-eksempel/
  • https://[tjenestenavn].feide.no/eksempel/mer-eksempel/
  • https://[tjenestenavn].uhad.no/eksempel/mer-eksempel/

Den f?rste delen av nettadressen m? ende p? enten

• .uio.no, f.eks. https://webmail.uio.no/
  • .feide.no (denne brukes til trygg autentisering i UH-sektoren)
  • .uhad.no (denne brukes til en del Microsoft-tjenester)

Ekte og falske sider

Falsk side

Bilde av falsk nettside for UiO webmail

Eksempel p? en nettside satt opp av svindlere som fors?ker ? lure til seg ditt passord og brukernavn. Merk nettadressen - den inneholder "uio.no", men ikke p? riktig plass.

Ekte sideEkte UiO webmail

Dette er den ekte nettsiden til UiO sin webmail. De to nettsidene ser identiske ut, bortsett fra nettadressen.

Falsk side

falsk innloggingsside uio webmail

Nok en falsk innloggingside. Denne inneholder "uio-no" men ikke p? riktig format https://[tjenestenavn].uio.no.

Eksempler p? godkjente innloggingssider

Som ansatt eller student p? UiO m? du logge inn ved hjelp av brukernavn og passord for ? f? tilgang til en rekke ulike tjenester. Noen av disse er eid av UiO, noen er eid av Uninett, mens noen f? er plassert utenfor uio, men er likevel trygge

Ogs? her m? du sjekke at nettadressen er den du faktisk ?nsker ? bes?ke.

Andre forholdsregler

Vi anbefaler derfor at du aldri klikker p? innloggingslenker du f?r tilsendt i e-post, selv om e-posten tilsynelatende er fra IT-ansatte p? UiO, banken din eller andre du stoler p?. Skriv heller inn lenken etter hukommelsen eller bruk dine egne bokmerker.

UiO-CERT har laget to videoer som l?rer deg hvordan du ser forskjell p? vanlig e-post og e-poster som fors?ker ? lure deg.

V?r kritisk!

Er du i tvil, ta kontakt med UiO-CERT og sp?r.

Del aldri passordet ditt med andre!

Publisert 18. feb. 2011 10:00 - Sist endret 14. aug. 2023 12:11