Koble til med Remote Desktop fra Windows

Viktig: Remote Desktop bruker tofaktorautentisering, men du f?r ikke p?minnelse om det p? skjermen n?r du logger p?. N?r du logger p? Remote Desktop m? du sjekke mobiltelefonen for ? bekrefte p?loggingen i Microsoft Authenticator (med Remote Desktop kan du ikke bekrefte p?logging med annet enn Authenticator).

F?r du tar Remote Desktop i bruk

For ? koble til kontormaskinen din med Remote Desktop, m? det gj?res innstillinger p? maskinen. Kontakt IT-hjelp for ? f? hjelp til f?rstegangsklargj?ring.

Tilkobling

N?r du har f?tt gjort f?rstegangsinnstillingene, er du klar for tilkobling.

Opprett en tilkoblingsfil

Tilkoblingsfil trenger du ? opprette kun én gang. For ? gj?re tilkoblingen enkel, har vi laget en nettside som oppretter en tilkoblingsfil for deg. Slik bruker du siden:

1. G? til siden som oppretter tilkoblingsfilen.
  2. Fyll ut feltet Navn p? kontormaskin. NB! Dette er navnet p? maskinen du skal koble til, den som st?r p? UiO – ikke maskinen du kobler til fra. Viktig at du oppgir maskinnavnet p? formen maskinnavn.clients.uio.no
    • Kjenner du ikke maskinens navn, kan du kontakte IT-hjelp. Du kan ogs?, i forkant, ta opp siden som oppretter tilkoblingsfil, p? UiO-maskinen din og deretter klikke p? Denne maskinen-knappen. Du f?r da opp navnet p? maskinen du sitter ved. Noter deg navnet og bruk det n?r du oppretter tilkoblingsfil p? hjemmemaskinen din eller en b?rbar maskin. Ikke klikk p? Denne maskinen-knappen p? maskinen du skal koble til fra.
  3. Skriv inn brukernavnet ditt i feltet Brukernavn.
  4. Velg oppl?sning. Vi anbefaler ? velge Fullscreen, det gir best brukeropplevelse. Merk at p? maskiner med meget h?y oppl?sning, s?kalt "4K" oppl?sning, kan teksten bli for liten til ? kunne leses. Dette er dessverre lite ? gj?re med, men det blir trolig fikset n?r vi g?r over til Windows 10.
    felter for oppl?sning p? skjerm

5. Klikk p? Generer fil. Du f?r n? sp?rsm?l om du vil ?pne eller lagre filen. Velg lagre og legg filen p? skrivebordet eller et annet sted der du helt sikker finner den igjen. Filen heter "maskinnavn.uio.no.rdp".

Koble til maskinen din

Finn filen i Nedlastinger-mappen, og legg den et lett tilgjengelig sted, for eksempel p? skrivebordet. Tilkoblingsfilen vil fra n? av v?re din snarvei til Remote Desktop til kontormaskinen din. Neste gang du vil bruke Remote Desktop, genererer du ikke ny fil, men bare dobbeltklikker p? den du opprettet n?.

1. Dobbeltklikk p? tilkoblingsfilen. Du f?r opp en dialogboks om ukjent utgiver/unknown publisher. I vinduet skal Remote computer v?re navnet til kontormaskinen din, og Gateway server skal v?re 'rds-portal.uio.no'. Klikk p? Connect for ? komme videre.

dialogboks tilkobling

2. I sikkerhetsvinduet som kommer opp, kontrollerer du at brukernavnet ditt er riktig og at de maskinene du logger inn p? er:

1. rds-portal.uio.no

2. Maskinen du valgte (navnet p? kontormaskinen din)

Skriv inn passordet ditt, og klikk p? OK.

sikkerhetsvindu passord

3. Du vil i de fleste tilfeller f? opp ett vindu der du blir bedt om ? godkjenne at maskinen ikke kan verifiseres. Klikk p? Yes for ? komme videre, og du kan velge ? merke av for 'Don't ask me again for connections to this computer' hvis du ?nsker. Skrivebordet p? maskinen du vil koble til skal n? vises, og du er koblet til.

verifiseringsvindu

Kjente feil

Maskinen er ikke klargjort for tilkobling

Hvis du f?r opp denne feilmeldingen, betyr det at kontormaskinen din ikke er klargjort for tilkobling via Remote Desktop. Kontakt IT-hjelp, s? fikser de det.

feilmeldingsvindu

Kontormaskinen er sl?tt av, eller Remote Desktop er sl?tt av

Hvis maskinen ikke svarer, og henger p? vinduet under, s? er maskinen enten avskrudd, eller Remote Desktop p? maskinen er avskrudd. Kontakt IT-hjelp, s? fikser de det.

tilkoblingsvindu

Remote Desktop inneholder gammel informasjon

Hvis maskinen din pr?ver ? opprette en tilkobling, men ikke klarer det, vil fors?ket p? tilkobling bli tidsavbrutt (timed out). Dette kan ha sin ?rsak i gamle innstillinger p? maskinen. Hvis du f?r en melding om at fors?k p? tilkobling ble tidsavbrutt, eller du ikke kommer videre fra skjermen der det st?r "Connecting ...", kan du pr?ve f?lgende for ? slette gamle innstillinger:

1.  ?pne Remote Desktop connection fra Start-menyen eller ved ? s?ke i i s?kefeltet i startmenyen.

2.  Velg Show options nederst i ?pningsdialogen.

tilkoblingsvindu

3. Klikk p? Advanced-fanen i dialogen som ?pnes.

tilkoblingsvindu

4. Klikk p? Settings under Connect from anywhere.

tilkoblingsvindu

5. Hvis det er ferdigutfylt informasjon under Logon settings, klikker du p? delete i setningen "You can edit or delete these credentials." Den gamle p?loggingsinformasjonen blir slettet, og du kan g? tilbake til siden for ? opprette tilkoblingsfil. F?lg instruksjonene for ? opprette tilkoblingsfil, og koble til ved hjelp av den nye filen.

tilkoblingsvindu

S?k i veiledningene
Kontakt brukerst?tte:

Ring oss

Vi har ?pent mellom 08:30 og 17:00 p? hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 p? l?rdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din foresp?rsel via e-post til: it-support@uio.no.

G? til e-post

Book et videom?te over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videom?te

Chat med oss

V?r chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 p? hverdager.

?pne chat
Publisert 4. juni 2015 10:49 - Sist endret 28. mai 2024 15:10