Administrering av grupper i Brukerinfo

I Brukerinfo kan du administrere grupper, det vil si legge til og fjerne medlemmer, endre p? beskrivelsen eller endre utl?psdato til gruppene.

Den f?rste listen under Administrer grupper i Brukerinfo er grupper du har moderatortilgang til og kan administrere. Ved ? klikke p? et av gruppenavnene kommer du til en oversikt over gruppen, der du kan endre beskrivelsen, endre utl?psdato, legge til nye medlemmer og fjerne gamle medlemmer.

Legge til medlemmer

Under Administrasjon av medlemskap har du to felt du kan legge til medlemmer i.

skjermdump av feltene for ? legge til nye gruppemedlemmer.

• Brukerkontoer: Det er dette feltet du som oftest b?r bruke. Legg inn brukernavnet til en person (brukerkonto) som skal bli medlem av gruppen.
  • Grupper: Legger du til en gruppe som medlem av en gruppe, f?rer dette til alle medlemmer av undergruppen ogs? blir medlem av gruppen. Dette kan vere smart om en for eksempel vil at alle brukerkontoer p? HF for eksempel skal vere medlem av en vortex-gruppe.

Personer kan v?re medlemmer av grupper, men dette brukes kun i spesielle systemer. Personer kan ikke bli lagt til grupper i brukerinfo, men m? heller legges til via f.eks bofh. Personer som er medlem av grupper vil i praksis si at prim?rbrukeren til personen blir lagt til i gruppen.

Fjerne medlemmer

? fjerne medlemmer gj?r du i listen over medlemmene nederst p? siden.

skjermdump som viser liste over medlemmer, og knappen for ? fjerne medlemskapet.

Ved ? hake av i boksene foran hver oppf?ring og trykke p? knappen fjern medlemmer vil du f? opp en side der du m? bekrefte at medlemmen skal fjernes fr? gruppen.

skjermdump som viser siden hvor du bekrefter at du ?nsker ? fjerne medlemmer fra en gruppe.

P? bekreftelsessiden kan du ogs? fjerne markeringer av enkeltmedlemmer for ? ikke fjerne akkurat disse medlemmene likevel.

Utl?psdato

En gruppe som kan administreres manuelt settes inaktiv n?r utl?psdato er passert. Da blir gruppa ikke lenger eksportert til LDAP. 30 dager senere slettes den helt. I mellomtiden kan den gjenopprettes i bofh. De fleste handlinger som tilsier at gruppa aktivt holdes ved like, s? som ? legge til medlemmer eller endre beskrivelse, setter gruppas utl?psdato automatsik et ?r frem i tid. Dette kan ogs? gj?res i brukerinfo. Der er det en egen knapp for ? sette utl?psdato:

Knapp for ? settee utl?psdato p? grupper i brukerinfo.

Foresl?tt tid er et ?r frem i tid, men en hvilken som helst dato mellom da og n? kan velges. Det er ikke mulig ? velge passerte datoer eller datoer som ligger mer enn et ?r frem i tid. Velges datoen i dag vil gruppa umiddelbart forsvinne fra brukerinfo, men den kan fortsatt gjenopprettes i bofh.

Administratorer mottar en epost om at gruppa er i ferd med ? utl?pe en m?ned f?r dette skjer.

Endre beskrivelsen til en gruppe

I feltet Beskrivelse kan du skrive p? beskrivelsen av gruppen. Trykk p? knappen Endre beskrivelse for at endringen skal lagres. Husk ? f?lge retningslinjer for grupper f?r du endrer p? beskrivelsen.

Vising av informasjon om ei gruppe i Brukerinfo

Forklaringer til informasjon om en gruppe

N?r du har valgt en gruppe og ser p? informasjonen om gruppen f?r du blant annet opp informasjonen:

• Opprettet: Hvilken dato gruppen ble opprettet.
  • Tilgang: I hvilke systemer gruppen er tilgjengelig. Dette blir i bofh kalt for spreads.
    • File group in NIS betyr at gruppen er tilgjengelig i GNU/Linux som en vanlig filgruppe.
    • Net group in NIS betyr at gruppen er en nettgruppe, og er da blant anne tilgjengelig i Vortex.
    • Active Directory betyr at gruppen er tilgjengelig i Windows som en rettighetsgruppe.
  • Eier: Hvilke grupper eller kontoer som kan moderere gruppen. Flere kan ha moderatortilgang til den samme gruppen.
  • Medlemmer: Antallet grupper, brukerkontoer og personer som er medlem av gruppen.

Om du trykker p? Vis detaljer f?r du opp litt ekstra informasjon, for spesielt interesserte:

• Gid: Den unike id'en til gruppen brukt i NIS. GID er er forkortelse for Group ID.
  • Creator_id: Den cerebrum-interne id'en til den som opprettet gruppen. Ikke bland denne med eieren av en gruppe.

V?r oppmerksom p? at automatiske grupper hentet fra Felles Studentsystem er fjernet fra listen over dine gruppemedlemskaper.

Moderatortilgang

Ved oppretting av grupper setter drift en gruppe som moderator. Hvis det er behov for at flere grupper har moderatortilgang m? noen i den eksisterende moderatorgruppen henvende seg til IT-support og be om endret tilgang.

S?k i veiledningene
Kontakt brukerst?tte:

Ring oss

Vi har ?pent mellom 08:30 og 17:00 p? hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 p? l?rdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din foresp?rsel via e-post til: it-support@uio.no.

G? til e-post

Book et videom?te over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videom?te

Chat med oss

V?r chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 p? hverdager.

?pne chat
Publisert 10. juni 2010 09:18 - Sist endret 8. mai 2024 02:15