Ny ved PSI: Ole Jacob Madsen

Ole Jacob Madsen har hatt et arbeidsstipend fra NFF og har tidligere skrevet boken Den terapeutiske kultur. I januar begynte han som førsteamanuensis i Kultur- og samfunnspsykologi.

Hva har du gjort?

Jeg tok profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Bergen (UiB). Deretter studerte jeg filosofi hovedfag. Så jobbet jeg 1 år som psykolog i Øygarden PPT før jeg vendte tilbake til universitetet som doktorgradsstipendiat ved Senter for vitenskapsteori, UiB. Avhandlingen min var en idéhistorisk undersøkelse av psykologiens gjennomslag i Norge og Vesten forøvrig de siste tiårene. 

Etter jeg flyttet til Oslo sommeren 2011 har jeg jobbet som sakprosaforfatter. Både som student og forsker har jeg hatt en nesten monoman interesse av å forstå psykologiens fremvekst i lys av historiske endringsprosesser i senmoderniteten i den vestlige kultur. Det innebærer å stille ”umulige spørsmål” av typen: «Hva er psykologi egentlig et svar på?» 

Hva skal du gjøre?

Å·ÖÞ±­ÔÚÏßÂòÇò_Å·ÖÞ±­Í¶×¢ÍøÕ¾ÍƼö@smessig vil jeg fortsette å studere hvordan psykologi manifesterer seg i kulturen og påvirker menneskets selvforståelse. Da jeg til nå for det meste har befattet meg med overgripende teori, har jeg ambisjon om å gjøre mer empiriske studier av psykologisk praksis. Foreløpig planlegger jeg et tverrfaglig forskningsprosjekt som skal se på representasjon av psykologisk ekspertkunnskap og konsepter i media. Også er jeg godt i gang med et bokprosjekt der jeg gir en kulturanalyse av psykologisk selvhjelpslitteratur.

Når det gjelder undervisning holder jeg på med å utvikle et nytt emne som har fått navn «Psykologien og samtiden» som jeg vil undervise i på bachelorprogrammet i kultur- og samfunnspsykologi fra høsten av. På sikt håper jeg også å bidra med undervisning og veileding på kurs som perspektiv på psykologien, etikk og vitenskapsfilosofi, som er viktige for å utvikle evnen til kritisk selvrefleksjon hos fremtidige norske psykologer og forskere.

Hvem er Ole Jacob Madsen?

«Ole Jacob Madsen» er ugripelig for meg. Som ung mann plaget det meg en del, men jeg har etter hvert lært meg å leve med det.

Publisert 12. feb. 2013 09:00 - Sist endret 12. feb. 2013 10:59