F?dselsnummer og person-ID i Nettskjema

Bruk spesialfeltet Person-ID til ? identifisere respondenter. Svarverdien sendes ikke i e-post-kvitteringer.

• Feltet kan samle inn flere typer identifikasjon, som for eksempel f?dselsnummer, bankkonto-, pass- eller saksnummer.
  • Verdier innsamlet i denne felttypen blir aldri sendt i e-post.
  • Se eksempel p? innsamling av person-ID.

Personid-feltet kan beskrives med sp?rsm?l, beksrivelsestekst og har valg for dobbelt visning, obligatoprisk krav ulike formater og mulighet for bruk som "autoid"

Format kan settes til ? kreve at innholdet

• overholder krav til formelt norsk personnummer
  • er en blokk med sifre
  • stemmer med et antall bokstaver og/eller sifre

I tillegg kan man kreve at feltet er

• obligatorisk utfylt
  • og/eller at det som skrives gjentas en gang. Kun en verdi lagres i svaret.

Innholdet i feltet vil bli ryddet bort dersom skjemaet blir definert som gammelt.
Les mer om rydding av personopplysninger i Nettskjema.

Norsk f?dselsnummer

Skal du samle inn f?dselsnummer m? du ha behandlingsgrunnlag for innsamlingen, jmf. personopplysningsloven § 12. Du er selv ansvarlig for ? avgj?re om du har hjemmel for bruken f?dselsnummer. Du m? vurdere om du har et saklig behov for identifisering av personen ved bruk av f?dselsnummer, og at det ikke foreligger andre identifikatorer som heller kan benyttes.

Spesialfeltet Person-ID med formatet Norsk f?dselsnummer gir mulighet for validering av norske f?dselsnumre med 11 sifre slik at eventuelle skrivefeil fanges opp. Vanlige norske f?dselsnummer, D-nummer og H-nummer st?ttes, men forel?pig ikke s?kalte FH-nummer.

Validering er valgt som standard format man lager et skjema med Person-ID-felt. N?r du bruker f?dselsnummer som format er det ikke n?dvendig ? huke av for Gjenta person-ID. Norske f?dselsnumre sjekkes valideres uten ? legge p? flere kontrollmekanismer.

Dersom det sendes kopi av besvarelsen p? e-post blir svarverdien fra feltet Person-ID erstattet med teksten "Kan ikke vise", uansett hvilke tilpasninger du har foretatt i feltet.

Bare tall

Det er mulig ? velge at en person-ID skal inneholde bare tall, for eksempel til f?dselsnummer fra andre land eller annen ID som best?r av kun tall. Velg Gjenta person-ID i dette feltet som en dobbeltsjekk p? at ID-en skrives riktig inn.

Egendefinert

Dersom du velger Egendefinert kan du velge et gitt antall bokstaver og/eller tall. Det skilles mellom store og sm? bokstaver, men det er ikke mulig ? definere rekkef?lgen. Andre tegn enn tall og bokstaver vil ikke godkjennes i feltet.

Skal du kun ha et gitt antall bokstaver, skriver du  p? antall sifre. Best?r ID-en av 2 bokstaver og 4 tall skriver du dette inn under antall bokstaver og sifre. Merk at rekkef?lgen p? bokstaver og tall ikke kontrolleres ikke.

Hvis det foreligger mer spesifikke behov for validering av en studie-ID, og prosjektet har en definert logikk i ID-en som det er ?nskelig ? bruke, kan denne legges inn av utviklere i Nettskjema.

Sjekkliste for bruk av person-ID

• Opprett et nytt skjema eller finn frem et eksisterende.
  • Sett s? inn spesialfeltet som heter Person-ID.
  • Gi elementet tittel og beskrivelse, og gjerne en kort instruks til den som skal fylle inn sin ID.
  • Huk eventuelt av for Obligatorisk.
  • Velg ?nsket format. Her kan du velge mellom norsk f?dselsnummer, bare tall i vilk?rlig rekkef?lge eller egendefinert.
  • Hvis du velger f?dselsnummer er det ikke n?dvendig ? huke av for Gjenta person-ID. For bare tall eller egendefinert anbefales ? skru p? Gjenta person-ID. Den som registrerer m? da skrive inn samme ID to ganger for ? komme videre.

Relatert innhold

S?k i veiledningene
Kontakt brukerst?tte:

Ring oss

Vi har ?pent mellom 08:30 og 17:00 p? hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 p? l?rdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din foresp?rsel via e-post til: it-support@uio.no.

G? til e-post

Book et videom?te over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videom?te

Chat med oss

V?r chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 p? hverdager.

?pne chat
Publisert 30. jan. 2015 10:06 - Sist endret 20. jan. 2022 12:31