Sp?rsm?lselementer - n?r b?r og skal disse brukes?

Nettskjema tilbyr en rekke sp?rsm?lselementer, men n?r skal man bruke hvilke? Denne artikkelen gir et innsyn i hvordan du utformer effektive skjema som gir deg svar p? det du lurer p?.

Tekstsvar – gi respondentene en stemme

Bildet kan inneholde: rektangel, parallell, gj?re, sirkel.
Trykk p? bildet for ? gj?re det st?rre

Sp?rsm?l der respondenten kan svare med sine egne ord i et ?pent tekstfelt, heter i Nettskjema ?tekstsvar?. Her gir du respondenten muligheten til ? svare med fritekst.

Denne sp?rsm?lstypen brukes n?r du er interessert i ? h?re om de individuelle respondentenes meninger og erfaringer.

? skrive et godt tekstsvar-sp?rsm?l er vanskelig, da du m? tenke p? at du m? formulere sp?rsm?let slik at du f?r respondenten til ? svare med nyttig informasjon, men samtidig gi de friheten til ? svare som de ?nsker.

Maks lengde for et tekstsvar er 3800 tegn.

Radioknapp – kun ett valg

Bildet kan inneholde: azure, rektangel, gj?re, elektrisk bl?, skjermdump.
Trykk p? bildet for ? gj?re det st?rre

Radioknapper gir respondentene muligheten til ? velge ett alternativ blant flere.

Denne sp?rsm?lstypen brukes n?r kun ett alternativ skal velges i en kortere liste med gjensidig utelukkende kategorier. Det b?r ikke overstige 5 alternativer, da kan man heller bruke en nedtrekkliste. Radioknappene b?r alltid bli brukt ved Ja/Nei sp?rsm?l.

Avkrysning – flere valg

Bildet kan inneholde: rektangel, gj?re, elektrisk bl?, parallell, logo.
Trykk p? bildet for ? gj?re det st?rre

Avkrysning lar respondentene velge flere alternativer.

Bruk denne sp?rsm?lstypen n?r du vil at respondentene skal velge mer enn ett svaralternativ for det samme sp?rsm?let.

N?r du bruker denne sp?rsm?lstypen, har du mulighet til ? sette en grense p? maks antall alternativer som kan velges, eller hvor mange som m? velges for at svaret skal godkjennes.

Matrise - radioknapp og avkrysning

Bildet kan inneholde: gj?re, rektangel, elektrisk bl?, merke, antall.
Trykk p? bildet for ? gj?re det st?rre

Matrise brukes n?r respondenten skal svare p? flere sp?rsm?l med samme alternativer.

Bruk denne sp?rsm?lstypen n?r du vil at respondentene skal rangere, eller svare p? flere sp?rsm?l som har like alternativer.

N?r du lager matrisen, b?r du tenke p? hvilken skjermst?rrelse respondentene vil svare p?. Store matriser ser bra ut p? store skjermer, men kan resultere i at de m? scrolle til h?yre for ? se alle kolonnevalgene.

Line?r skala

Bildet kan inneholde: rektangel, skr?ningen, parallell, gj?re, antall.
Trykk p? bildet for ? gj?re det st?rre

Line?r skala lar respondentene vurdere p? en numerisk skala ved ? dra en glidebryter eller skrive inn verdien i boksen under.

Denne kan brukes n?r du vil at respondenten skal velge en verdi f.eks. p? en skala fra lav til h?y.  Ofte brukt med poeng, penger, prosent etc. hvor man kan velge mellom ulike alternativer indikert visuelt p? en horisontal eller vertikal linje.

Dette gir deg informasjon om hvor viktige alternativene er for respondenten.

EQ-5D

Slideren i Nettskjema er godkjent som VAS-skala av EQ-Group - EuroQol Research Foundation. Se eksempelskjema for et skjema med dette i Nettskjema.

Nedtrekkliste

Bildet kan inneholde: sirkel, begivenhet, gj?re, elektrisk bl?, m?nster.
Trykk p? bildet for ? gj?re det st?rre

Nedtrekkliste lar respondentene velg ett svar fra en liste hvor du har lagt inn de alternativene som kan velges.

Bruk denne sp?rsm?lstypen n?r du vil at respondenten skal svare p? sp?rsm?let med ett av de forh?ndsinnlagte alternativene. Denne brukes helst n?r det er flere enn 5 alternativer som skal velges.

Dato

Bildet kan inneholde: sirkel, begivenhet, gj?re, elektrisk bl?, m?nster.
Trykk p? bildet for ? gj?re det st?rre

Dato lar respondentene velge dato eller tidspunkt fra en kalender eller en klokke.

Bruk denne sp?rsm?lstypen n?r du vil ha spesifikke data om klokkeslett og dato.

Tall

Bildet kan inneholde: rektangel, skr?ningen, gj?re, parallell, logo.
Trykk p? bildet for ? gj?re det st?rre

Tall lar respondenten svare med kun tall i innskrivningsfeltet.