Nettskjema-bilde mobilapp

Med Nettskjema-bilde kan levere bilder sikkert til Nettskjema direkte fra mobilen.

Appen kan benyttes som en vanlig skjema-app, og respondenter kan legge ved bilder med telefon eller nettbrett. Appen brukes til regelmessig svaring p? ett skjema og er mobilvennlig. Du kan ikke bygge skjemaer i appen. Det m? gj?res i Nettskjema.

Funksjoner i appen

• Ta bilder med telefonen og sende som vedlegg til Nettskjema-tjenesten
  • Hente bilder fra kamerarull
  • Registrer GPS-koordinater
  • Regelmessige p?minnelser p? telefonen for ? minne respondenten p? ? svare
  • Offline-svaring. Respondenten kan svare p? skjemaer selv om hen ikke har tilgjengelig internett. Svaret legges da i en kryptert k? og sendes automatisk fra telefonen s? fort respondentens telefon er p? nett igjen (3g, 4g eller wifi).

Kom i gang

For ? administrere appen m? man ha tilgang til Nettskjema. Slik g?r du frem steg-for-steg:

1. G? til Nettskjema.no og opprett ett nytt skjema. Velg Fra mal og bruk malen Nettskjema-bildeapp

2. Du f?r n? opp skjemabyggeren til Nettskjema med et vedleggsfelt for bilde (Image) og et tekstsp?rsm?l (APP-ID). F?rstnevnte er et standardfelt som kan brukes hvis mobil-appen skal ta bilder. Hvis ikke kan dette fjernes. Hvis det skal samles flere bilder for hvert svar kan du legge til flere vedleggsfelt.

3. Du kan n? lage skjemaet p? vanlig m?te ved ? sette inn ?nskede felter og sp?rsm?l. Sideelementer som st?ttes er mellomtittel, tekst, bilde og sideskift. Sp?rsm?l som st?ttes er tekstsvar, radioknapper, avkrysningsbokser og nedtrekksliste.

4. Legg til kodebokverdier for alle felter under "Kodebok". Se under for kodebokverdier for spesialfelter, GPS osv, ?vrige felter kan ha vilk?rlige kodebokverdier du bestemmer selv.

5. Last ned Nettskjema-bilde-appen fra Appstore eller Google play. Ved installasjon oppgir du Skjema-ID til skjemaet du har laget. Skjema-ID finner du i nettadressen til skjemaet - de siste 6 sifrene i skjemaets adresse.

6. Du er selv ansvarlig for ? formidle skjema-ID til de som skal svare p? skjemaet. Det kan v?re greit ? sette opp en kort-url til skjemaet da den er enklere ? formidle til respondentene. Det blir da denne merkelappen respondenten legger inn i appen.

7. For ? se p? besvarelsene g?r du inn p? skjemaet ditt og fanen Se resultater.

Hva er APP-ID og hvorfor bruke dette feltet?

APP-ID er et tilfeldig generert nummer som lages n?r appen blir installert p? en mobiltelefon. Hvis man installerer appen p? nytt lages det en ny APP-ID.

Hensikten med ? ha med APP-ID feltet i skjemaet er ? kunne knytte sammen svarene fra hver respondent i forbindelse med etterbehandling og analyse. Det vil da v?re en variabel i resultatfilen som heter APP-ID og hver installasjon av appen er representert med sitt eget nummer.

Merk at APP-ID feltet er ikke obligatorisk. Appen vil ogs? fungere uten feltet APP-ID, s? dette kan fjernes hvis det ikke er behov for denne variabelen i resultatfilen.

Avansert bruk

For forskningsstudier som benytter en egendefinert person-ID / studie-ID er det anledning til ? legge inn et ID-felt i appen. Dette gj?res ved ? legge inn et vanlig sp?rsm?l med tekstsvar i toppen av skjemaet. Gi s? dette elementet kodebok-verdien "respondent_id". Appen vil da, ved f?rstegangs installasjon, be respondenten fylle inn studie-ID (tildelt av forsker i forkant).

Oppstartsprofil

For de som ?nsker ? ha et eget oppstartskjema som presenteres f?rste gang respondenten installerer appen kan det lages et eget profilskjema. Dette lages p? vanlig m?te (se "Ta i bruk" ovenfor). Dette brukes typisk til demografiske sp?rsm?l eller annet som man bare vil sp?rre om en gang ved oppstart.

I profilskjemaet legger du inn et eget felt som spesifiserer at det er et oppstartsskjema og hvilket skjema som er standard app-skjema (som kan svares p? flere ganger og vises hver gang ?pner appen).

Sett inn feltene som f?lger:

A. I profilskjemaet setter du inn et vanlig sp?rsm?l i toppen av skjemaet med tekstsvar. I kodeboken legger du inn verdien "profile-id".

B. I standard app-skjemaet setter du inn et vanlig sp?rsm?l med tekstsvar i toppen og legger inn verdien "profile_form_skjemaID" i kodeboken.  Erstatt "SkjemaID" med profil-skjemaets ID-nummer f.eks. "profile_form_152703"

GPS-koordinater

Hvis du har behov for ? logge GPS-posisjonsdata fra respondentens mobiltelefon kan det legges inn egne felter for dette. Da registreres GPS-posisjon n?r dette lagres i skjemaet av respondenten.

Legg inn et sp?rsm?l med tekstsvar for hvert av feltene du trenger koordinater p?. Kodebokverdier for GPS-sp?rsm?l er som f?lger:

location_lat
location_lng
location_accuracy
location_speed
location_heading
location_altitude
location_altitude_accuracy
location_timestamp

I appen kommer dette da opp som et eget sp?rsm?l for "Lagre posisjon".

Begrensinger

De fleste Nettskjemaelementer kan brukes i appen. Det er noen spesialfelter som forel?pig ikke st?tes av appen; tallfelt, Person-ID (med f?dselsnummer), Dato, Brukernavn og E-postadresse.

Retningslinjer for innsamling og behandling av data

Appen er en del av Nettskjematjenesten og samme retningslinjer ligger til grunn (se Personvern og vilk?r for bruk av Nettskjema). Svarene som registres via mobiltelefoner lagres kun midlertidig og kryptert p? respondentens telefon. N?r respondenten har tilgjengelig nett, sendes svaret til Nettskjema-tjenesten (eller til Tjenester for Sensitive Data for s?rlige kategorier persondata) og slettes fra telefonen.

Last ned appen

Annen relevant informasjon

S?k i veiledningene
Kontakt brukerst?tte:

Ring oss

Vi har ?pent mellom 08:30 og 17:00 p? hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 p? l?rdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din foresp?rsel via e-post til: it-support@uio.no.

G? til e-post

Book et videom?te over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videom?te

Chat med oss

V?r chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 p? hverdager.

?pne chat
Publisert 26. aug. 2020 13:38 - Sist endret 16. feb. 2024 14:37