Slik gj?r du opptak av lyd og video i TSD

Media Capture-webappen lar deg sikkert og s?ml?st gj?re opptak av webkameraer, mikrofoner, skjermer og h?yttalere til ditt arbeidsomr?de i TSD. Appen kan brukes til opptak av svarte data.

Les mer om klassifisering av data ved UiO.

Du finner Media Capture-nettapplikasjonen her: data.tsd.usit.no/media-capture.

For ? gj?re opptak m? kamera og/eller mikrofon v?re tilgjengelig. Normalt vil kamera og mikrofon som brukes til nettm?ter og videosamtaler virke fint med appen. Opptak av lyden fra datamaskinen st?ttes bare av enkelte nettlesere, se tabell under.

N?r du starter opptaket blir data tatt opp, kryptert og sikkert overf?rt til TSD-prosjektet, hvor de lagres som en mediafil. Om opptaket avsluttes ved en feil, vil du normalt kunne gjenfinne filen med dataene frem til det tidspunktet.

Slik gj?r du videoopptak

Klikk p? Start Capturing for ? sette opp datastr?mmen du skal gj?re opptak av. Du vil n? se str?mmen i Capture Monitor-feltet.

Klikk p? Start Recording. Du gj?r n? opptak av str?mmen du ser i monitoren. Du kan pause, gjenoppta eller avslutte opptaket n?r som helst. N?r du avslutter opptaket blir mediafilen publisert sammen med andre importerte filer i prosjektomr?det ditt.

Hvis et opptak f?r samme navn som et tidligere opptak, vil det tidligere opptaket bli slettet uten varsel.

Slik gj?r du lydopptak

F?lg prosedyren over, men pass p? at Capture Video-boksen ved siden av Start Capturing ikke er huket av. Du f?r da en en str?m som bare inneholder lyd.

Endre oppl?sning p? videoopptak

1. Klikk p? Add constraint  i Video-feltet under Capture Setup.
  2. Velg Height i Name-kolonnen.
  3. Velg riktig type i Type-kolonnen, for eksempel Must be at least.
  4. Spesifiser ?nsket h?yde p? bildeflaten Value-kolonnen. 720 piksler tilsvarer HD-Ready, 1080 piksler tilsvarer 1080p.
  5. Klikk p? Start Capturing for ? starte en ny str?m med den ?nskede oppl?sningen.

Systemet vil velge en bredde p? str?mmen som beholder sideforholdet fra kameraet.

Endre kilde for opptak

N?r du gj?r opptak fra kamera eller mikrofon kan du velge hvilken enhet du vil hente str?mmen fra, s? sant du har gitt nettleseren din tilgang til enhetene.

1. Klikk p? Add Constraint i Video-feltet under Capture Setup
  2. Velg Device i rullemenyen under Name
  3. Avhengig av dine innstillinger, velg Must be eller Should be i rullemenyen under Type
  4. Finn og huk av for enheten i listen under Value
  5. Klikk p? Start Capturing for ? f? str?mmen fra den valgte enheten.

N?r du gj?r opptak av en skjerm, og eventuelt lyd fra maskinens h?yttalere, kan det v?re nettleseren sp?r deg hvilken del av skjermen du vil ta opp, for eksempel et bestemt vindu. Dette avhenger av nettleseren.

Det er ikke mulig ? kombinere skjermopptak og mikrofon; det er enten skjerm og h?yttalere eller kamera og mikrofon.

Innstillinger i Media Capture

A screenshot of the application page

App-siden er delt inn i seks felter med funksjoner du kan bruke i opptaksituasjoner.

Capture Setup-feltet

Her setter du opp en str?m fra enhetene du vil ta opp fra. Du kan endre str?mme-innstillingene gjennom ? legge til constraints.

Add Constraints-knappene

Disse knappene lar deg velge bildeoppl?sning, bildefrekvens, hvilken enhet du tar opp fra og s? videre p? video- eller lydsporene det gj?res opptak av. Du kan ogs? ta opp uten ? endre disse innstillingene. TSD velger da standardkvaliteten.

Start Capturing-knappen

N?r du klikker p? denne knappen f?r du en str?m til opptak. Innstillinger gjort med Add Constraints-knappene vil p?virke denne str?mmen.

Capture Monitor-feltet

Capture Monitor viser deg opptaksstr?mmen din, og lar deg bed?mme om kvaliteten er slik du vil ha den. Du kan f? videostr?mmen i fullskjerm-modus, og dempe mikrofoner. Capture Setup-feltet gir deg tilgang til en annen str?m i monitor, om ?nskelig.

Recording Monitor-feltet

Recording Monitor viser deg opptaket ditt i sanntid. Dersom kvaliteten p? denne ikke er god nok, b?r du stoppe opptaket og justere innstillingene. Du kan f? videostr?mmen i fullskjerm-modus, og dempe mikrofoner.

Encoding-feltet

Her kan du spesifisere hva slags komprimering du vil ha p? opptaket.

Media Type-feltet

Her velger du hvilket format videoopptakene dine skal lagres i. Dette p?virker st?rrelsen p? filene. Standardformatet er godt nok for bruk av alle TSD-prosjekter. V?r oppmerksom p? at formatet kan v?re forskjellig fra nettleser til nettleser.

Formatene spesifiseres av RFC 2046 og RFC 6381.

Les mer om RFC 2046 p? datatracker.ietf.org
Les mer om RFC 6381 p? datatracker.ietf.org

Bitrate-feltet

Her kan du spesifisere bitraten du ?nsker p? opptaket. Denne kan ikke overskride mengden data nettverket ditt overf?rer, eller det som kan leses ved avspilling.

Importing-feltet

Her finner du innstillingene for import av opptakene inn i prosjektomr?det.

Filename-feltet

Her kan du skrive inn filnavnet opptaket skal lagres som. Du kan ogs? definere et m?nster for p?f?lgende filnavn. Dette anbefales, da opptak som lagres under samme navn som et tidligere opptak vil skrive over det tidligere opptaket uten varsel.

Group-feltet

Her kan du bestemme en gruppe-identifikator for opptaket. Hvis du lar det st? tomt vil TSD bestemme en identifikator for deg, vanligvis prosjektmedlemsgruppen <project-identifier>-members-group.

Recording-feltet

Her styrer du opptaket med knappene Start, StopPause og Resume.

Komprimering av media

En str?m fra et kamera med mikrofon er ikke optimalisert for avspilling. Komprimering er n?dvendig f?r avspilling. Dette f?rer til at kvaliteten g?r noe ned, og gir deg mer h?ndterlige filst?rrelser. Alle innstillingene for komprimering finner du i Encoding-feltet, se over.

Mozilla Developer Network har publisert en rekke artikler om komprimering av media, formater og kodeker som brukes til dette. Lenken under g?r til engelske artikler p? Mozillas nettsted:

Krav til nettleser

Name Version Platform Result
Google Chrome 86 Microsoft Windows 10 Virker som den skal og kan brukes som referanse.
Android 10 Opptak virker, str?mming og forh?ndsvisninger kan oppleve forsinkelse. Problemer med layout i deler av brukergrensesnittet.
Microsoft Edge 86 Microsoft Windows 10 Virker som den skal og kan brukes som referanse.
Mozilla Firefox 79 Microsoft Windows 10

Virker som den skal og kan brukes som referanse. Opptak av lyd og bilde fra skjerm og h?yttalere samtidig, st?ttes ikke — opptaket vil mangle lydspor. Denne mangelen gjelder ikke for opptak av kamera og mikrofon, som fungerer fint.

Kombinasjoner som ikke finnes i listen, med unntak av senere versjoner, m? antas ? ikke virke som de skal.

S?k i veiledningene
Kontakt brukerst?tte:

Ring oss

Vi har ?pent mellom 08:30 og 17:00 p? hverdager,
og mellom 10:00 og 15:00 p? l?rdager.

Telefonnummer: 22 84 00 04

Send inn sak til oss

Du kan sende inn din foresp?rsel via e-post til: it-support@uio.no.

G? til e-post

Book et videom?te over Zoom

Er du student eller ansatt kan du avtale veiledningstime hos UiO Helpdesk over Zoom. Tilgjengelige tider er tirsdag til torsdag mellom 11:00 og 13:00.

Book et videom?te

Chat med oss

V?r chat er bemannet mellom 09:00 og 16:00 p? hverdager.

?pne chat
Publisert 15. juni 2021 10:09 - Sist endret 17. mars 2023 10:19